EVDE OLMAK, EVDEN ÇALIŞMAK…

Bütün yaşantımızı değiştiren pandemiyle birlikte alışkanlıklarımız da değişti. Dijital dünyada geçirdiğimiz zaman arttı. Bildiğimiz yöntemlerin dışına çıkmaya, kendimize yeni bilgiler katmaya ve kullanmayı bilmediğimiz platformlar kullanmaya başladık. Gerek iş gerek sosyal hayatımızı da dijital mecralara taşıdık. Arkadaşlarımızla görüntülü sohbetler, iş hayatında online toplantılar yapıyoruz.

Gözümüzü açtığımızda kalkıp bilgisayar başına oturur olduk. İlk başta konfor ve zaman tasarrufu gibi görünse de bir süre sonra enerjiyi düşürüp, odağı dağıtabiliyor. Peki motive olmak için neler yapabiliriz? Yeni güne daha mutlu başlamak, daha verimli bir çalışma ortamı sağlamak için küçük detayları sizlerle paylaşmak istiyoruz.

Sabah rutininizi devam ettirin

İşe gitmek için uyandığınız saatte uyanmaya devam edin. Duş alın, kahvaltınızı yapın. Bunlar için acele etmeyin. Her anından keyif alın.

Kıyafetlerinizi değiştirin

Rahatlık önemli evet, ama uykunuzu getirecek kadar değil. Pijamayla çalışmak uykunuzu getirebilir. Oysa işe gider gibi hazırlandığınızda daha ciddi bir mesai başlangıcı yapabilirsiniz.

Kendinize bir alan oluşturun

Her gün evin farklı bir yerinde çalışmak yerine kendinizi bir alan belirleyin. Böylece dikkatinizi daha rahat toparlayacak, kendinize sistemli bir çalışma imkanı sunacaksınız.

Oturma Pozisyonunuz Önemli

Bel, boyun ve bacak ağrıları gibi sağlık sorunlarıyla da karşılaşmak istemiyorsanız çalışırken oturma pozisyonuna çok dikkat etmelisiniz. Sırtınız dik olsun ve sırtınıza destek yerleştirin. Eğer Laptop ile çalışıyorsanız kucağınıza almayın masanın üzerinde dursun ve bilgisayarınızın monitörünün göz hizasında olmasına dikkat edin.

Çalışma listenizi hazırlayın

Çalışmaya başlamadan önce gün içinde yapacaklarınızın listesini hazırlayın. Bu şekilde iş takibini daha rahat yaparken, çalışma veriminizi de arttıracaksınız. Yaptığınız işleri işaretlemek ayrıca motivasyonunuzu yükseltir, ne kadar ilerlediğinizi somut olarak görebilirsiniz.

Aydınlatmaya özen gösterin

Çalışma ortamı olarak gün ışığından bol faydalanan alanları seçmenizde fayda var. Doğru ışığı yakaladığınızda verimli hale gelirsiniz ve odaklanmanız artarken yetersiz aydınlanan bir oda enerjinizi düşebilir, göz yorgunluğu ve baş ağrısına sebep olabilir.

Küçük bir mola…

Enerjinizi yenilemek için çalışırken belirli aralıklarla mola vermeyi ihmal etmeyin. Saatlerce mola vermeden çalışmak sadece sizi yorar. Ortaya harika işler çıkaramazsınız. Ama küçük molalar verdiğinizde kendinizi yenilenmiş hissederek, işlerinize daha motive devam edebilirsiniz. Peki molalarınızda size bir içecek eşlik etse? Kahve ya da çay… Uykunuz açılır, dikkatiniz güçlenir ve enerjiniz tazelenir.

Sosyal medyaya ara verin

Telefonunuzu uzak bir yere koyarak dikkatinizi daha kolay toplayabilirsiniz. Çünkü birkaç dakikalığına telefonunuza bakacağınızı düşünseniz de bir bakmışsınız zaman su gibi akmış.