MOTİVASYONU KORUMAK

Biriken işler, tıkalı trafikler, gürültülü kalabalıklar, bitmeyen pandemi süreci, sürekli hareket halindeki kurlar, geçim sıkıntısı, hayat telaşı… Son dönemlerde pek çoğumuzun gündeminde, dilinde hep aynı kaygılar… Hep bir telaş halinde oradan oraya koşturup duruyoruz. Zorlanıyoruz, çoğu zaman pes etmenin eşiğine geliyoruz. Bunca kaygının içinde, zihnimiz pek çok düşünceyle doluyken sorumluluklarımızı yerine getirmekte, tamamlanmayı bekleyen işlere odaklanmakta güçlük çekiyoruz.

Peki hayat önümüze birçok zorluk çıkarırken motivasyonumuzu korumak için neler yapabiliriz?

Derin Derin Nefes Alın

Evet sadece nefes alıp vermekten bahsediyoruz. Kendinizi rahat hissettiğiniz bir ortamda derin derin nefes alıp verin ve bu süreçte sadece nefes alışverişinize odaklanın. Bu sayede beyniniz sadece nefesinize odaklandığı için, zihninizde dolaşıp duran diğer düşünceleri kısa süreliğine de olsa rafa kaldıracak.

Kendinizi Dinleyin

Belki uzunca bir süre ara verdiğimiz ya da ara vermek istediğimiz için odaklanma problemi yaşıyoruz. Ama belki de zihninizin ihtiyacı olan şey budur. Ara verdiğiniz için kendinize yüklenmek yerine, gerçekten neye ihtiyacınız olduğunu fark edin. Yürüyüşe çıkın ya da kulaklıklarınızı takıp en sevdiğiniz şarkıları dinleyin. Hayatın koşturmacası içinde önce kendinize vakit ayırın.

Küçük Adımlarla İlerleyin

Pek çok işi aynı anda bitirmeye çalışmak yerine, tek bir işe odaklanın. Kendinize bir “Yapılacaklar Listesi” hazırlayarak tüm işlerinizi sıralayın. Hafta sonuna kadar bitirmeniz gereken projenin başına geçmeden, ne kadar vaktinizi alacağını bilemezsiniz. Yapmanız gereken işleri aşamalara ayırmak ve tamamladığınız maddelerin üstünü çizmek, biriken işlerinizi yavaş yavaş da olsa tamamlamanıza yardımcı olacaktır.

Enerjinizi Yükseltmek İçin Kendinizi Ödüllendirin

Planlarınızı yaptınız, ufak ufak da olsa işlerinizi tamamlamaya başladınız, sırtınızdayük olan pek çok sorumluluğun üstesinden gelerek üstünüzdeki yüklerden kurtulmaya başladınız. Sizce de bu çaba ödüllendirilmeyi hak etmez mi? Size huzur veren bir yerlere gidin, uzun zamandır istediğiniz o tişörtü alın ya da size keyif veren insanlarla buluşup kafanızı dağıtın. Yoğun programınızın içinde kendinize nefes alacağınız boşluklar yaratarak, modunuzun düştüğü zamanlarda hızlıca enerjinizi toparlayabilirsiniz.